Pozemní příjem Satelitní technika Hlavní stanice STA Autodoprava

TV Markíza skončí v DVB-T


17.08.2016 11:01

Slovenská komerční televizní skupina Markíza se rozhodla nepokračovat v distribuci svých programů přes pozemní vysílače a tedy neobnovovat smlouvu se společností Towercom, která šíří programové služby vysílatele přes DVB-T. Programy TV Markíza, TV Doma a TV Dajto skončí na klasickou terestrickou anténu již na konci roku 2016. Diváci Markízy tak mají několik měsíců na změnu příjmu televizního signálu.

""Markíza Slovakia, spol. s r.o. nebude po skončení roka 2016 pokračovať v šírení televíznych staníc skupiny Markíza prostredníctvom antén. Televízia týmto svojim rozhodnutím nasleduje medzinárodné štandardy v televíznom vysielaní a pokračuje v trende skvalitňovania poskytovaných služieb divákom"," uvedla ve svém prohlášení televizní skupina Markíza.

""V budúcnosti sa vysielanie bude orientovať na satelitný, káblový a IP TV príjem, ktoré umožňujú nielen sledovať televízne stanice v HD kvalite, ale zaisťuje aj prístup k Hbb TV, rôznym preview a archívnym záznamom a poskytuje aj množstvo ďalších služieb"," doplnila.

Klasické pozemní vysílání v DVB-T i druhá generace pozemního vysílání DVB-T2 umožňuje vysílat programy ve vysokém rozlišení (HDTV), šířit další služby jako je teletext, HbbTV aplikace, DVB titulky a další. Problémem pro všechny vysílatele jsou především vysoké náklady za distribuci programů přes pozemní vysílače, které musí hradit. Zatímco u satelitních, kabelových a IPTV operátorů žádné distribuční poplatky neplatí a naopak komerční televize vybírají poplatky za odběr svých programů od poskytovatelů televizní nabídky.

Rozhodnutí Markízy zcela opustit pozemní distribuci není překvapivé. Vysílání přes klasickou pozemní anténu podle některých analýz sleduje kolem 10 až 15 procent domácností. Většina slovenských domácností sleduje programovou nabídku přes satelitní, kabelové či IPTV providery.

Příjem TV
DVB-T
Telly
Skylink
Free SAT

Aktuality

  • OK TV zahájí vysílání 16. května odpoledne (07.05.2024)

  • Vysílač Brno - Barvičova ve čtvrtek s výlukou (25.03.2024)

  • Telly vyřadí ze satelitní nabídky kanály AXN (28.02.2024)

  • Změny v Satelitním nastavení Telly od 29.2.2024 (28.02.2024)


  • Kontakt


    Roman Kováč - ansyko
    Zubatého 6
    614 00 Brno - Zábrdovice
     
    IČO: 758 26 674
     
    mobil:
     
    mail: roman.kovac@ansyko.cz

    Novinky e-mailem

    Přihlaste se k odběru novinek

    Rady, tipy, informace

    Napište nám


    Potřebujete poradit, konzultaci, návrh kompletního řešení?